Delite na Facebook    
Gde se trguje

Cena čistog zlata se određuje dva puta na dan na Londonskoj berzi (LBMA) u takozvanom fiksnom obliku. Ova cena se određuje u američkim dolarima (USD), evrima (EUR) i engleskoj funti (GBP) za 1 trojnu uncu prilikom korišćenja minimalno 1.000 trojnih unci. 

Najznačajnije tržište fizičkim zlatom (tako zovemo tržište, gde dolazi do realnog preuzimanja zlata od strane kupca) je londonsko tržište. Ovde međusobno trguju isključivo članovi prestižne London Bullion Market Association (LBMA, Udruženje trgovaca zlatnim izlivcima), koja trenutno ima 10 članova sa statutom tržišnog činioca – market mejkera (od njih 5 čine uži kolegijum koji je odgovoran za dnevno određivanje cene zlata – zlatni fiksing), dalje 56 stalnih članova i 46 pridruženih članova. Članstvo sačinjavaju najznačajnije banke, trgovci, proizvođači i prerađivači zlata. Kolegijum koji je odgovoran za dnevno određivanje zlata se sastoji od sledećih članova:

Barclays Capital , Deutche Bank , Scotia Mocatta , HSBC , Societe Generale .

Minimalni obim trgovine je 1000 trojnih unci (31,1 kg) a način trgovine može se opisati kao otvorena aukcija, posao se pak sklapa za cenu, koja se određuje (fiksira) dva puta dnevno (u 10:30 i 15:00 prema londonskom vremenu). Aktuelne cene londonskog fiksinga su prihvatljive za većinu tržišta po celom svetu (često direktno kao cena trgovine, ili kao referentna cena - benchmark), koriste se u svrhe knjigovodsta, procena rezervi i slično.

Trgovine preko LBMA se tiče isključivo kupovinom i prodajom zlatnih izlivaka prema standardu London Good Delivery Bar, standardizovanih poluga težine oko 400 oz (12,44 kg), zlato se po pravilu izručuje u londonskom trezoru jednog od člana kliringa, plaćanje se izvršava u američkim dolarima u njujorškoj banci. 

Pored Londonskog postoji još nekoliko tržišta fizičkim zlatom, koja se rukovode raznim pravilima (redovno korigovane vrednosti aktuelne cene zlata, na primer na stranici Gold ili na stranici Kitco potiču upravo iz ovih izvora), ali nijedan ne dostiže značaj londonskog tržišta. Radi se naime o Cirihu, koji snabdeva zlatom proizvođače nakita i industrijsko korišćenje i New York, koji snabdeva osim ovih sektora i investicionu i spekulativnu kupovinu, takođe je centar trgovine derivatima zlata. Značajna tržišta nalaze se i u Bombaju, Dubaiju, Istambulu, Honkongu, Tokiju i Šangaju.

Osim trgovine fizičkim zlatom, puno se trguje i sa njegovim derivatima: od zlatnih certifikata i planova štednje do klasičnih derivata (fjučersi i opcije) sve do investicionih fondova fokusiranih na zlato i njegove proizvođače.