Delite na Facebook    
Dolar je proračunat

28.06.2011

Američki dolar će u narednih 25 godina izgubiti svoj status svetske rezervne valute.

Ovo je rezultat istrživanja banke UBS, koji su objavile novine The Financial Times, između 80 menadžera centralnih banaka, koji su zaduženi za rezerve banke. Anketirano osoblje banaka kontrolišu ukupno 8 milijardi dolara.

Više od polovine anketiranih menadžera predviđa, da će dolar biti tokom narednih četvrt veka kao rezervna valuta biti nagrađen korpom valuta. Ovo je značajno odstupanje od prethodnih godina, kada su eksperti centralnih banka predvideli da će dolar i dalje ostati kao jedina valuta rezervi.

Najveći vlasnik rezervi, kojom dominira Kina, se postepeno trude da dolar zamene drugim valutama ili imovino u svojim portfolijima. Prema procenama banke Standard Chartered su prva četiri meseca ove godine, tri četvrtine od ukupno 200 miliona (u dolarima) povećanja deviznih rezervi Kine uloženo u imovinu koja nije u dolarima.

Sa idejom, da dolar može da bude zamenjen kao rezervna valuta nekom drugom valutom ili valutama, dolaze i neki političari i funkcioneri na visokim pozicijama velikih svetskih institucija. Na primer, šef Svetske banke Robert Zoellick je prošle godine predložio novi monetarni sistem koji bi uključivao mešavinu velikih svetskih valuta – dolar, evro, jen, libra, kineski jüan, koji bi mogli biti dopunjeni sa zlatom.

Banke sakupljaju puno zlata

UBS istraživanje takođe pokazuje da sve više i više važne uloge u portfolijima centralnih banaka igraju plemeniti metali. 6 odsto anketiranih menadžera je priznalo, da će u narednoj deceniji značajno povećati zlatne rezerve. Ovo mišljenje se u poslednjih nekoliko godina pojavilo samo sporadično.

Svetske centralne banke su i ove godine kupile 150 tona zlata, najaktivniji u tom pogledu su Rusija i Meksiko. Banke su i ove godine na putu da prevaziđu rekord za kupovinu zlata iz 1971 godine, kada je propao takozvani Brettonwoodski monetrani sistem.

Stručnjaci zato predpostavljaju da će zlato biti najbolja validacija imovine u poslednjih nekoliko godina. Cena zlata u poslednjih godinu dana se povećala za petinu.

<< nazad